Lezing 8 maart: Vreemd Volk en de sodomieprocessen van 1730 door René de Kam

02/02/2018 - 12

Met de aanstelling van torenkoster Josua Wilts in 1711 had het Domkapittel een probleem in huis gehaald. Door zijn overmatig drankgebruik was Wilts de situatie op de Domtoren vaak niet meester. Het regende dan ook klachten over het gedrag van torenbezoekers. Wilts was ook regelmatig betrokken bij vechtpartijen in de stad. Toen hij in 1730 weer eens voor de rechter stond, probeerde hij zijn huid te redden door hem interessante informatie voor te houden. Hij had namelijk kort ervoor twee mannen in de Michaëlskapel van de Domtoren betrapt op het hebben van seks. De volgende dag al werd een van de twee opgepakt. Het was het begin van de zwaarste homovervolging die Nederland ooit gekend heeft. Sodomie werd in die tijd als zo’n erge misdaad gezien dat je er zelfs de doodstraf voor kon krijgen.

Over René
René de Kam werkt als conservator Stadsgeschiedenis bij het Centraal Museum en schreef onder meer De Utrechtse Domtoren. Trots van de stad, waarin de sodomievervolging van 1730 ook aan de orde komt.

Alleen op vooraanmelding met mail naar info@volksbuurtmuseum.nl
Vol = vol: lezingen 40 personen, Kosten € 7,50.
Inloop vanaf 19.00 uur. Lezing 19.30-21.00 uur met korte pauze.