Nieuwe aanwinsten

09/11/2014 - 11

Het Volksbuurtmuseum ontving vrijdag 24 oktober, uit handen van de familie Schat, een uniek dagboekje. Tijdens een drukbezochte feestelijke bijeenkomst overhandigde kleindochter Puck het boekje aan de directeur van het museum.

Vredenburg 1948
10/10/2013 - 14

Het afgebeelde schilderij kwamen we tegen bij het veilinghuis Peerdeman in Overvecht. Het is een groot schilderij van het Vredenburg in 1948 geschilderd door Tonny Beukert. Het formaat is 50 bij 119 cm (binnenmaat)
 
Het aardige hiervan is dat, behalve dat er inmiddels het nodige in de bebouwing is gewijzigd zoals de sigarenzaak op de hoek van de Willemstraat, er een aantal bloemenkooplui op staan. Het zou zo maar kunnen dat deze nog wel herkend gaan worden.

Bakkers - of slagersknecht
30/07/2013 - 15

Het blijft een fantastisch verhaal hoe een belangrijk stukje cultureel erfgoed in een container dreigt te verdwijnen maar uiteindelijk toch gered wordt.

vaandel
18/07/2013 - 15

Van de heer Dolf Alberts ontvingen we dit prachtige vaandel. Het is in de jaren '60 gemaakt naar voorbeeld van het oude vaandel uit 1888. Leuk om in onze muziekhoek op te hangen. Hieronder een korte herinnering van de heer Alberts aan zijn tijd bij Crescendo.
 

Oudegracht bij de Augustinuskerk
18/07/2013 - 14

Zeer recent heeft het museum vele tientallen werken van J.P.C. Grolman kunnen aankopen. Dit dankzij steun van de Van Baaren stichting en het Stimuleringsfonds Rabobank.
 
Unieke aankopen Volksbuurtmuseum
 
Afgelopen week heeft het Volksbuurtmuseum tientallen werken van J.P en J.P.C.Grolman van een particulier kunnen aankopen dankzij de steun van het Stimuleringsfonds Rabobank en de Van Baaren stichting.

politie uitrusting
12/11/2012 - 21

Van de heer Slot ontvingen we delen van de politie-uitrusting van M.G. Blijenberg (1885 – 1970). De heer Blijenberg was eerst straatagent en later rechercheur op het hoofdbureau op de Ganzenmarkt en vanaf 1931 op het Paardenveld.

boterpers
12/11/2012 - 21

 

De familie Rossewij had een melkinrichting en zuivelfabriek aan de Oranjestraat nummers 8 tot en met 12. Van deze fabriek wisten we bij het museum eigenlijk niets, behalve dat er zo’n fabriek zat. Tot de recente schenking van een boterpers en een aantal etiketten, enveloppen en kaarten. 

Met de boterpers kon men pakjes van een pond en een half pond boter persen. Door de hendel naar achter te duwen kwam het pakje naar boven en dan kon het makkelijk verwijderd worden. Op de foto zie je het losse inzetstuk voor stukken boter van een half pond, dat men eenvoudig kon verwisselen, op de grond staan.

Naast deze boterpers ontvingen we nog een aantal etiketten, enveloppen en een paar aanbevelingskaarten. Met deze reclamekaarten ging men naar de...

bagagedrager
05/11/2012 - 15

Een bijzondere aanwinst is een bagagedrager met standaard, vervaardigd door de HOPMI uit Wijk C. En wel een heel speciale bagagedrager. Aan het voorwerp zit namelijk een slot gemonteerd, dat met een code geopend moest worden. Eenmaal de fiets op de standaard gezet, dan stond de fiets meteen op slot.

05/11/2012 - 15

Van de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht, die zich onder andere bezighoudt met het restaureren van oude buitenreclames, ontvingen we een vooroorlogs houten uithangbord. De tekst daarop is goed te lezen, behalve de naam.

hopmi
11/09/2012 - 13

Een recente aankoop van het museum is dit setje kindermeubelen gemaakt door de HOPMI uit Wijk C. Deze meubelen kom je nog maar zeer zelden tegen ondanks dat ze in grotere aantallen in scholen gebruikt werden. Er bestonden drie maten voor deze setjes elk voor een andere leeftijdsgroep. Helaas zijn deze meubelen overgeschilderd en zal nader onderzoek moeten uitwijzen wat de originele kleuren zijn.