Nieuwe aanwinsten

Mar Diemel
14/12/2016 - 13

Afgelopen zondag werd er bij veilinghuis Peerdeman in Utrecht een bijzonder schilderij geveild van Mar Diemel. Dezelfde schilder waarvan we al eerder dit jaar een aantal werken konden aankopen. Met deze aankoop begint het langzamerhand een serieuze collectie te worden van deze schilder. Het aardige is dat hij ook ditmaal een aantal mannen uit het volk heeft geportretteerd waarvan de middelste een bekende is. Althans niet bij naam maar van gezicht. Op een ander werk heeft hij deze figuur namelijk al eens eerder afgebeeld. 

voorstudie Mar Diemel
14/03/2016 - 14

Afgelopen zaterdag werden vier werken van de schilder Mar Diemel gepresenteerd aan het publiek.
De Utrechtse schilder Mar Diemèl (1903-1983) illustrator, kunstschilder, oprichter/docent, directeur kunstacademie Artibus in Utrecht heeft een uitgebreid oevre nagelaten. Hiervan is in Utrecht echter weinig van te zien in de musea.

J.Kollaard, zicht in de Oranjestraat
14/05/2015 - 15

Een belangrijk werk kon via een veilinghuis worden aangekocht. Het betreft het olieverfschilderij ‘Oranjestraat’ van de Utrechtse schilder Johannes Kollaard (1918-2000). Dit werk dateert uit circa 1930 en behoeft nog enige restauratie. Van deze schilder bevinden zich ook enige aquarellen in het Utrechts Archief.
Spotprent

09/11/2014 - 11

Het Volksbuurtmuseum ontving vrijdag 24 oktober, uit handen van de familie Schat, een uniek dagboekje. Tijdens een drukbezochte feestelijke bijeenkomst overhandigde kleindochter Puck het boekje aan de directeur van het museum.

Vredenburg 1948
10/10/2013 - 14

Het afgebeelde schilderij kwamen we tegen bij het veilinghuis Peerdeman in Overvecht. Het is een groot schilderij van het Vredenburg in 1948 geschilderd door Tonny Beukert. Het formaat is 50 bij 119 cm (binnenmaat)
 
Het aardige hiervan is dat, behalve dat er inmiddels het nodige in de bebouwing is gewijzigd zoals de sigarenzaak op de hoek van de Willemstraat, er een aantal bloemenkooplui op staan. Het zou zo maar kunnen dat deze nog wel herkend gaan worden.

Bakkers - of slagersknecht
30/07/2013 - 15

Het blijft een fantastisch verhaal hoe een belangrijk stukje cultureel erfgoed in een container dreigt te verdwijnen maar uiteindelijk toch gered wordt.

vaandel
18/07/2013 - 15

Van de heer Dolf Alberts ontvingen we dit prachtige vaandel. Het is in de jaren '60 gemaakt naar voorbeeld van het oude vaandel uit 1888. Leuk om in onze muziekhoek op te hangen. Hieronder een korte herinnering van de heer Alberts aan zijn tijd bij Crescendo.
 

Oudegracht bij de Augustinuskerk
18/07/2013 - 14

Zeer recent heeft het museum vele tientallen werken van J.P.C. Grolman kunnen aankopen. Dit dankzij steun van de Van Baaren stichting en het Stimuleringsfonds Rabobank.
 
Unieke aankopen Volksbuurtmuseum
 
Afgelopen week heeft het Volksbuurtmuseum tientallen werken van J.P en J.P.C.Grolman van een particulier kunnen aankopen dankzij de steun van het Stimuleringsfonds Rabobank en de Van Baaren stichting.

politie uitrusting
12/11/2012 - 21

Van de heer Slot ontvingen we delen van de politie-uitrusting van M.G. Blijenberg (1885 – 1970). De heer Blijenberg was eerst straatagent en later rechercheur op het hoofdbureau op de Ganzenmarkt en vanaf 1931 op het Paardenveld.

boterpers
12/11/2012 - 21

 

De familie Rossewij had een melkinrichting en zuivelfabriek aan de Oranjestraat nummers 8 tot en met 12. Van deze fabriek wisten we bij het museum eigenlijk niets, behalve dat er zo’n fabriek zat. Tot de recente schenking van een boterpers en een aantal etiketten, enveloppen en kaarten. 

Met de boterpers kon men pakjes van een pond en een half pond boter persen. Door de hendel naar achter te duwen kwam het pakje naar boven en dan kon het makkelijk verwijderd worden. Op de foto zie je het losse inzetstuk voor stukken boter van een half pond, dat men eenvoudig kon verwisselen, op de grond staan.

Naast deze boterpers ontvingen we nog een aantal etiketten, enveloppen en een paar aanbevelingskaarten. Met deze reclamekaarten ging men naar de...